Skip to main content

December – wat kan het toch een drukke maand zijn. Peinzen over cadeautjes, met een lijstje op pad om alles aan te schaffen terwijl de rest van Nederland hetzelfde lijkt te doen (hoe komen jullie in mijn agenda?), de aankopen inpakken, levensvragen als wat doe ik aan en wat gaan we eten, Sinterklaas, Kerst, Oudjaarsdag (speciaal voor de oplettende lezers, want anders klopt mijn verhaal niet meer). Opruimen, opruimen, schoonmaken en nog meer opruimen. Kortom: het is wat.

De drukke dagen slurpen een hoop energie. Helemaal voor iemand die, net zoals ik, chronisch ziek is. Het kan een hele opgave zijn om na de feestmaand weer op te laden en voldoende energie te hebben om de dag goed door te komen. Onmogelijk is het uiteraard niet!

Ik nam nooit echt de tijd om rust te nemen, want ik vond dat ik hier geen reden voor had. Zo intensief is het nu toch ook weer niet? Inmiddels weet ik wel beter en heb ik me erbij neergelegd. De volgende dingen probeer ik te doen om weer op te laden.

 • Planning = key. Afspraken die niet onder tijdsdruk staan, plan ik later in de week of maand. Andere bezigheden verspreid ik over meerdere dagen, zodat ik zorgvuldig om kan gaan met de energie die ik nog over heb.
 • Ook daadwerkelijk mijn rust pakken. Door lekker met mijn laptop op de bank te hangen of een episode van mijn favoriete serie te gaan kijken.
 • Een extra uurtje slaap meepakken, om alle prikkels te verwerken en mijn lichaam nog wat langer de kans te geven om te herstellen.
 • Goed op mijn maaltijden en vochtinname letten. Tijdens de drukke (feest)dagen eet ik uiteraard anders dan dat ik normaal gesproken zou doen. Ook dit heeft invloed op de hoeveelheid energie.
 • Accepteren: dan is het maar even zo. Vermoeidheid lijkt bij mij telkens in andere vormen te komen en ik heb niet voor alles een oplossing. Dat is helemaal prima!

Wat doe jij om te kunnen opladen na drukke dagen?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 2 Comments

 • Saskia schreef:

  Ik zorg ervoor dat er goede balans is. Rust en drukte wisselt elkaar af. Gelukkig in de drukke periode weinig ‘verplichtingen’ waardoor het makkelijk is dit te doen 🙂

 • Morgaine schreef:

  Niets, ik zorg er altijd voor dat ik een crashdag heb ergens, dat is voor mij een dag, waarin ik niets moet, maar alles mag… hanteer. het meest stomme is, is dat ik op die dag meer dingen doe dan op de dagen dat ik verplichte dingen doe, hahaha

  of juist lekker niets dus, lekker tv hangen, rommelen in huis.

  X

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten