Skip to main content

2017 en 2018 heb ik afgesloten aan de hand van woorden die het desbetreffende jaar het beste konden omschrijven. Vandaag is het tijd om deze traditie in ere te houden! Ondanks het feit dat dit niet mijn beste blogjaar is geweest, was 2019 wel een jaar waarin veel is gebeurd. 2020 ga ik met open armen verwelkomen, maar niet voordat ik dit jaar in woorden ga omschrijven.

Diagnose


Ik schrijf over het feit dat ik chronisch ziek ben, maar hierna volgt vrijwel direct een vetgedrukte punt. Naast updates over hoe ik me voel en hoe het revalideren gaat, deel ik weinig over mijn gezondheid. Dit terwijl mijn fysieke gesteldheid een grote rol speelt in mijn (dagelijks) leven en ik er dus ook meer over te vertellen heb.

In 2019 heb ik een nieuwe diagnose gekregen en hierdoor groeit de behoefte om meer van deze kant te laten zien. Mijn zoektocht naar acceptatie en hoe om te gaan met, maar ook: wat heb ik dan precies?

Deze gebeurtenis heeft zeker een stempel gedrukt op mijn jaar.

Ondernemen


Wie er heeft meegelezen met de artikelen omtrent mijn ongeluk, weet dat ik aan het begin van dit jaar ein-de-lijk de eerste stap buiten heb kunnen zetten. Vanaf dat moment is niet enkel alles een hele onderneming geweest (want ik maak het niet mooier dan dat het is), maar heb ik ook daadwerkelijk een stuk meer kunnen ondernemen. Dit is natuurlijk super fijn!

Kiezen


Wanneer je verder wilt met bepaalde zaken, is het onmogelijk om alle opties open te houden. We moeten, hoe moeilijk dit soms ook is, keuzes maken. Het afgelopen jaar heb ik dit op meerdere vlakken moeten doen en hierdoor heb ik vaak dagen gehad waarop ik niet zo lekker in mijn vel zat.

Vragen


Ondanks ik zelf behulpzaam ben en het fijn vind om iets voor een ander te kunnen doen, vind ik het lastig om mijn medemens om hulp te vragen. Toch heb ik het dit jaar vaker gedaan dan dat ik had verwacht en daar ben ik eigenlijk wel trots op. Met een beetje hulp van een ander kom ik al zoveel verder.

Eenzaam


Een gevoelig onderwerp, maar ook terecht een besproken onderwerp. De nieuwe diagnose heeft ervoor gezorgd dat ik me vaak onbegrepen heb gevoeld. 24/7 binnenhuis door moeten brengen heeft ook niet geholpen. Je alleen voelen komt voort uit verschillende dingen en hier heb ik zeker mee te maken.

Klussen


Dit is een woord dat ik, zonder twijfel, ook terug ga vinden op het lijstje van mijn familie. We zijn er hard mee bezig om van mijn huis een mooi thuis te maken. Eerlijk? Vergeleken met eerder dit jaar ziet mijn woning er al zóveel beter uit! Het zijn voor nu de laatste loodjes en dan kan het grote shoppen beginnen.

Perfectionistisch


Ik ben erg hard voor mezelf en kritisch op mijn werk, maar hier kon ik tot anderhalf jaar geleden redelijk mee omgaan. Sinds ik revalideer merk ik dat dit stemmetje steeds meer invloed heeft op hoe ik denk en wat ik doe. Bloggen en andere creatieve bezigheden doe ik nauwelijks meer en ik ben vaak teleurgesteld geweest in mezelf. Hier probeer ik dan ook weer aan te werken.

Durf


Ik heb veel dingen gedaan die ik eigenlijk niet (meer) durfde. Door mijn ongeluk blijf ik achter met een trauma en dit heeft tijd nodig om te slijten. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig, voor mijn gevoel uiteraard, de gok moeten nemen om te kijken of ik bepaalde dingen nog kon doen. Op het moment van schrijven is dit nog een gevecht, maar ik heb ook al genoeg angsten overwonnen.

Groei


Ik sluit af met een woord die het jaar 2019 het beste kan samenvatten. De afgelopen twaalf maanden ben ik gegroeid als persoon. Ik heb grote stappen gezet en ga vol goede moed ook verder.

Welke woorden passen bij jouw 2019?

woorden

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten