Tijd is iets waar we zuinig op moeten zijn; we krijgen het namelijk niet meer terug. Er is geen manier om de tijd terug te draaien en om deze reden is het zo belangrijk om te doen wat je écht leuk vind en waar je voor de volle 100% achterstaat. Je zult echter momenten in het leven tegenkomen waarbij je er niet van overtuigd bent of het de tijd en energie waard is. Dit geeft niet: het is en blijft een leerproces. Toch zijn er alvast vijf dingen die ik je persoonlijk mee zou willen geven.

Steek geen tijd (of energie) meer in…


tijd
  • Zaken die compleet buiten je macht liggen

Het enige waar je controle over hebt, is jezelf. Hoe je reageert op de situatie en wat je besluit te gaan doen zijn dingen die je zelf kunt bepalen. Wat een ander doet of hoe een ander reageert, ligt buiten je macht en hierdoor is het complete tijdverspilling om je er mee bezig te houden.

Helaas betekent dit ook dat we, hoe dan ook, zaken op ons pad kunnen krijgen die minder leuk zijn. Hier hebben we ook geen invloed op: sommige dingen gebeuren. Hoe goed ik ook kan begrijpen dat je hiermee kan zitten, is dit ook iets wat je beter los kunt laten. Het is beter om te kijken naar zaken waar je wel grip op hebt.


  • Bezig zijn met wat een ander denkt

Het is heel verleidelijk om in te vullen wat een ander denkt of ergens van vind, ik struggle er ook nog steeds mee. Je kunt echter niet horen wat een ander denkt.

Wat kan helpen is het besef dat je vaak weerspiegelt wat je van jezelf vind. Wees wat liever tegen jezelf!


  • Contacten waar je meer voor moet inleveren, dan het oplevert

Dit kan echt iedereen zijn: een collega, een familielid, je geliefde of (een van je) vrienden. Een gezonde relatie bestaat uit tweerichtingsverkeer. Er is een evenwicht nodig tussen geven en nemen! Heb je het niet meer naar je zin met deze persoon of heb je het idee dat het je niets meer oplevert? Vraag jezelf dan af of deze relatie dan je tijd nog waard is.

Sommige mensen kun je helaas niet volledig vermijden. Een oplossing zou dan kunnen zijn om wel zoveel mogelijk afstand te nemen.


  • Jezelf vergelijken met anderen

Een situatie is nooit hetzelfde, dus jezelf vergelijken met een ander heeft weinig zin. Je kunt dit wel doen vanuit een oogpunt waarbij je wilt leren. Inspiratie kan ook nooit kwaad!

Maar de belangrijkste persoon om jezelf mee te vergelijken is én blijft de persoon die je gisteren was.


  • Dingen waar je niet gelukkig van word

Ja, we hebben allemaal wel taken die we niet graag uitvoeren. Er zijn dingen die moeten gebeuren. Maar vraag je voor de rest van de dingen altijd twee dingen af:

-> Word ik hier echt gelukkig van?

-> Brengt dit me waar ik komen wil?

Beslis na het beantwoorden van deze vragen of het je tijd waard is.


Wat vindt jij de tijd (of energie) niet waard? Wat zou je daarover mee willen geven aan een ander?