Skip to main content

Feit: iedereen heeft verwachtingen, dromen en doelen voor de toekomst en niemand wil dit beeld loslaten. Doordat we het deels zelf in de hand hebben, is het maken van een bucketlist zo populair. Het is belangrijk om na te denken over wat je wilt (bereiken) in het leven, niet enkel om ergens naartoe te werken, maar ook om de nabije toekomst zo in te vullen zodat het jou gelukkig maakt. Dit kunnen de kleine dingen zijn, alledaagse zaken of grote levensbepalende veranderingen.

Helaas heeft niet iedereen de luxe om alles van zijn of haar bucketlist af te kunnen strepen. Door omstandigheden zijn deze mensen noodgedwongen om afstand te nemen van hun toekomstdromen. Maar hoe doe je dit?

Loslaten


Loslaten

“Niet zo in blijven hangen, kijk gewoon naar wat je wel kunt/hebt” is een opmerking die snel gemaakt is. De je-kunt-er-beter-het-beste-van-maken mentaliteit begrijp ik ergens wel, maar zo ‘gewoon’ is dit niet. Iets kunnen loslaten is een proces.

→ Geef jezelf de tijd en de ruimte om alle emoties te voelen die er door je heen gaan.

Even serieus: hoe vreselijk balen is het dat je bepaalde zaken niet meer zou kunnen doen of meemaken? Dit is pijnlijk, verdrietig, frustrerend en heel wat andere emoties. Ik wil je echt op het hart drukken dat dit mag! Je bent iets verloren en je zit in een rouwproces.

→ Krijg het uit je systeem.

Een (online) dagboek bijhouden, tekenen, verhalen schrijven, praten met een begripvolle vriend(in) of familielid, uithuilen bij een therapeut of keihard (vals) meezingen. Piekeren en alles binnenhouden gaat je niet helpen.

→ Zoek contact met lotgenoten & ervaringsdeskundigen.

Niemand begrijpt jou beter dan iemand die in dezelfde situatie zit of heeft gezeten. Wat is hun visie, hoe gaan zij verder met dit grote verlies? Je hebt de kans om je vragen te stellen en herkenning te vinden in andermans verhalen. Je bent niet alleen en je hoeft dit ook niet alleen te doen!

→ Laat die hyperfocus los en bekijk de andere mogelijkheden.

Meerdere wegen leiden naar (d)rome(n). Wanneer je de focus probeert te verleggen zul je merken dat er meerdere opties op je pad zullen komen. Je leert dat je ook van andere dingen kunt genieten en hierdoor veranderd ook je beeld van de toekomst.

→ Accepteren is een groot woord: je leert leven met..

Dit betekent dat er altijd momenten mogen zijn waarvan je er weer even van baalt, of je afvraagt ‘hoe het zou zijn als..’

Hoe probeer jij bepaalde zaken los te laten?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 2 Comments

 • Michelle schreef:

  Tja helaas heel herkenbaar voor mij. Maar dat wist je denk ik al wel. Veel dingen heb ik moeten laten door mijn rug- en spier problemen en nu moet ik er nog steeds dagelijks rekening mee houden. Soms als ik wat langer nadenk vind ik het erg jammer dat het mij soms zo tegenhoud. Ook psychische gezien. Want ik ga minder snel uitdagingen aan omdat ik bang ben voor een negatieve terugslag op mijn lichaam. Of drukke dagjes uit, lange wandelingen, (bij) baantjes , sporten etc.
  Maar dan probeer ik mij altijd maar weer te focussen op het nu, want zo slecht heb ik het nog niet. Er zijn genoeg leuke dingen die ik wel doe en kan. En daar gaat het uiteindelijk om.

 • Morgaine schreef:

  Uh ja… geen idee hoe ik dat ooit heb geleerd/aangeleerd, nu, als iets niet gaat, lukt of kan… accepteren, toch wat jij aangeeft als cliche… kijken wat ik wel heb, wat er wel goed gaat, en nieuwe doelen stellen… of gewoon even laten en zien wat er komen gaat…

  Zoiets… dingen hebben soms ook de tijd nodig, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, en juist als je iets loslaat, is de kans groot, ook al lijkt het nog zo onmogelijk, dat het alsnog in vervulling gaat…

  X

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten