Feit: iedereen heeft verwachtingen, dromen en doelen voor de toekomst en niemand wil dit beeld loslaten. Doordat we het deels zelf in de hand hebben, is het maken van een bucketlist zo populair. Het is belangrijk om na te denken over wat je wilt (bereiken) in het leven, niet enkel om ergens naartoe te werken, maar ook om de nabije toekomst zo in te vullen zodat het jou gelukkig maakt. Dit kunnen de kleine dingen zijn, alledaagse zaken of grote levensbepalende veranderingen.

Helaas heeft niet iedereen de luxe om alles van zijn of haar bucketlist af te kunnen strepen. Door omstandigheden zijn deze mensen noodgedwongen om afstand te nemen van hun toekomstdromen. Maar hoe doe je dit?

Loslaten


Loslaten

“Niet zo in blijven hangen, kijk gewoon naar wat je wel kunt/hebt” is een opmerking die snel gemaakt is. De je-kunt-er-beter-het-beste-van-maken mentaliteit begrijp ik ergens wel, maar zo ‘gewoon’ is dit niet. Iets kunnen loslaten is een proces.

→ Geef jezelf de tijd en de ruimte om alle emoties te voelen die er door je heen gaan.

Even serieus: hoe vreselijk balen is het dat je bepaalde zaken niet meer zou kunnen doen of meemaken? Dit is pijnlijk, verdrietig, frustrerend en heel wat andere emoties. Ik wil je echt op het hart drukken dat dit mag! Je bent iets verloren en je zit in een rouwproces.

→ Krijg het uit je systeem.

Een (online) dagboek bijhouden, tekenen, verhalen schrijven, praten met een begripvolle vriend(in) of familielid, uithuilen bij een therapeut of keihard (vals) meezingen. Piekeren en alles binnenhouden gaat je niet helpen.

→ Zoek contact met lotgenoten & ervaringsdeskundigen.

Niemand begrijpt jou beter dan iemand die in dezelfde situatie zit of heeft gezeten. Wat is hun visie, hoe gaan zij verder met dit grote verlies? Je hebt de kans om je vragen te stellen en herkenning te vinden in andermans verhalen. Je bent niet alleen en je hoeft dit ook niet alleen te doen!

→ Laat die hyperfocus los en bekijk de andere mogelijkheden.

Meerdere wegen leiden naar (d)rome(n). Wanneer je de focus probeert te verleggen zul je merken dat er meerdere opties op je pad zullen komen. Je leert dat je ook van andere dingen kunt genieten en hierdoor veranderd ook je beeld van de toekomst.

→ Accepteren is een groot woord: je leert leven met..

Dit betekent dat er altijd momenten mogen zijn waarvan je er weer even van baalt, of je afvraagt ‘hoe het zou zijn als..’

Hoe probeer jij bepaalde zaken los te laten?