Skip to main content

Zeker in een tijd waarin eenzaamheid een groot probleem is en waar dit helaas ook een steeds groter probleem aan het worden is, besef ik me dat het hebben van een oprechte en goede vriendschap zeldzaam is. We zijn steeds meer een individu en steeds minder samen. Dat terwijl we juist zoveel behoefte hebben aan verbinding en we allemaal ergens bij willen kunnen horen. Alleen is natuurlijk ook maar alleen.

Er zijn zoveel mensen die in hun eentje achterblijven en niemand hebben om mee te praten; dit vind ik echt vreselijk. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om je eenzaam te voelen en het liefst zou ik nog steeds mijn netwerk willen vergroten. Maar: vrienden maken is niet makkelijk. Echte vriendschap gaat veel verder dan gezamenlijke interesses of eigenschappen hebben en tijd met elkaar doorbrengen vanwege een gezamenlijke bezigheid. Nee, true friendship heeft een geheel ander recept.

6 ingredients

 • Vertrouwen. Een goede vriend(in) wil ik alles kunnen vertellen, zonder dat ik er bang voor hoef te zijn dat mijn verhaal bij anderen terecht komt. Als iedereen het mocht weten, dan had ik het wel op Facebook gedeeld. Maar ook: als er afspraken zijn gemaakt, wil ik erop kunnen vertrouwen dat de ander zich daaraan kan houden.
 • Communicatie. Met elkaar kunnen praten is hier slechts een gedeelte van. Iedereen kan praten en zijn of haar verhaal delen. De ander kunnen laten uitrazen en echt naar elkaar kunnen luisteren zijn ook hele belangrijke onderdelen. In een goede vriendschap zijn beide partijen even belangrijk.
 • Begrip. Dit is soms het enige wat iemand nodig heeft en zeker iets wat je moet kunnen verwachten van je beste vriend(in). Sommige dingen zijn gewoon moeilijk en soms hebben we het gewoon (even) zwaar. Dit mag er ook zeker zijn! Door mijn brandwonden heb ik ondervonden dat hier bij sommige mensen helaas een limiet aan zit.
 • Geven en nemen. Tweerichtingsverkeer; een vriendschap moet van twee kanten kunnen komen. Het kan natuurlijk voorkomen dat mijn vriend(in) door omstandigheden even niet veel kan bieden, maar wanneer dit chronisch is klopt er iets niet.
 • Tijd. Dingen samen beleven en herinneringen maken. Maar ook: een prioriteit voor elkaar zijn wanneer dit nodig is. Het fijne van echte vriendschap is dat je elkaar niet altijd hoeft te zien of spreken, je weet dat ze er zijn wanneer het nodig is.
 • Oprechtheid. Alles eerlijk kunnen zeggen en ook altijd een oprecht antwoord terug kunnen verwachten. Ik waardeer eerlijkheid enorm en ik wil het eigenlijk altijd kunnen zijn.

Uiteraard is er ook meer dan dit lijstje, maar zonder bovenstaande ingrediënten is er voor mij geen sprake van een echte vriendschap.

Wanneer spreek jij van een true friendship?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 4 Comments

 • Michelle schreef:

  Ik denk dat jouw lijstje het mooi opsomt. En helaas heb je dit niet met iedere ‘vriendschap’. Op zich niet erg maar het ligt er maar net aan wat je zoekt in een vriendschap. Zelf vind ik deze punten wel erg belangrijk en als een relatie hier niet aan voldoet noem ik het eerder een Kennis. En dat is ook prima denk ik, met kenissen kan je het ook heel gezellig hebben, maar ik bespreek met hun niet of minder snel belangrijke zaken.

  Ik vind het eigenlijk best jammer dat we allemaal zo gericht op onszelf zijn en hierdoor ook minder makkelijk hechte, goede vriendschappen sluiten. Hopelijk veranderd dit ooit nog eens..

 • Morgaine schreef:

  Dezelfde ingrediënten will do.
  Ik heb twee vriendinnen met wie ik dit heb, al van jong af aan, en het kan zomaar zijn dat we elkaar een jaar niet zien, maar dan gewoon ons gesprek weer oppakken waar we gebleven zijn, hahaha

  X

 • Ik schreef:

  Hugs for you

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten