Zeker in een tijd waarin eenzaamheid een groot probleem is en waar dit helaas ook een steeds groter probleem aan het worden is, besef ik me dat het hebben van een oprechte en goede vriendschap zeldzaam is. We zijn steeds meer een individu en steeds minder samen. Dat terwijl we juist zoveel behoefte hebben aan verbinding en we allemaal ergens bij willen kunnen horen. Alleen is natuurlijk ook maar alleen.

Er zijn zoveel mensen die in hun eentje achterblijven en niemand hebben om mee te praten; dit vind ik echt vreselijk. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om je eenzaam te voelen en het liefst zou ik nog steeds mijn netwerk willen vergroten. Maar: vrienden maken is niet makkelijk. Echte vriendschap gaat veel verder dan gezamenlijke interesses of eigenschappen hebben en tijd met elkaar doorbrengen vanwege een gezamenlijke bezigheid. Nee, true friendship heeft een geheel ander recept.

6 ingredients

  • Vertrouwen. Een goede vriend(in) wil ik alles kunnen vertellen, zonder dat ik er bang voor hoef te zijn dat mijn verhaal bij anderen terecht komt. Als iedereen het mocht weten, dan had ik het wel op Facebook gedeeld. Maar ook: als er afspraken zijn gemaakt, wil ik erop kunnen vertrouwen dat de ander zich daaraan kan houden.
  • Communicatie. Met elkaar kunnen praten is hier slechts een gedeelte van. Iedereen kan praten en zijn of haar verhaal delen. De ander kunnen laten uitrazen en echt naar elkaar kunnen luisteren zijn ook hele belangrijke onderdelen. In een goede vriendschap zijn beide partijen even belangrijk.
  • Begrip. Dit is soms het enige wat iemand nodig heeft en zeker iets wat je moet kunnen verwachten van je beste vriend(in). Sommige dingen zijn gewoon moeilijk en soms hebben we het gewoon (even) zwaar. Dit mag er ook zeker zijn! Door mijn brandwonden heb ik ondervonden dat hier bij sommige mensen helaas een limiet aan zit.
  • Geven en nemen. Tweerichtingsverkeer; een vriendschap moet van twee kanten kunnen komen. Het kan natuurlijk voorkomen dat mijn vriend(in) door omstandigheden even niet veel kan bieden, maar wanneer dit chronisch is klopt er iets niet.
  • Tijd. Dingen samen beleven en herinneringen maken. Maar ook: een prioriteit voor elkaar zijn wanneer dit nodig is. Het fijne van echte vriendschap is dat je elkaar niet altijd hoeft te zien of spreken, je weet dat ze er zijn wanneer het nodig is.
  • Oprechtheid. Alles eerlijk kunnen zeggen en ook altijd een oprecht antwoord terug kunnen verwachten. Ik waardeer eerlijkheid enorm en ik wil het eigenlijk altijd kunnen zijn.

Uiteraard is er ook meer dan dit lijstje, maar zonder bovenstaande ingrediënten is er voor mij geen sprake van een echte vriendschap.

Wanneer spreek jij van een true friendship?