Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kind words are priceless (Nationale complimentendag)

Volgens Wikipedia – Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen.

Volgens van Dale – Com·pli·ment (het; o; meervoud: complimenten) – woord van lof: iem. een compliment maken.

Donderdag 1 maart was het nationale complimentendag! Een dag die we, naar mijn mening, wel kunnen gebruiken om ons ervan bewust te maken dat het geven van een complimentje voor iemand een heel verschil kan maken. We weten wat het woord ‘compliment’ betekent, maar er gebeurd verder bar weinig op dit vlak.

Veel mensen geven (zichzelf) namelijk eerder kritiek wanneer iets wat niet goed gaat dan een compliment wanneer iets wel goed gaat en dat is enorm jammer. Niet alleen voor je zelfvertrouwen, maar ook de band die je hebt met jezelf (eigenwaarde) en de band die je hebt met een ander. Want wees eens eerlijk: iemand die altijd een focus lijkt te hebben op negativiteit ontwijk je liever, toch? Eigenlijk ben je gewoon ontzettend goed bezig en dit mag je ook zeker horen.

Betekenisvolle complimenten

‘Goh, wat een leuk vest’ is natuurlijk prettig om te horen, maar het is niet zo persoonlijk dat je het lang zult onthouden. ‘Goh, wat een leuk vest, ik vind die kleur jou zo mooi staan’ geeft iemand meer het gevoel dat het persoonlijk en gemeend is. Het is namelijk niet gewoon een mooi vest, maar hij staat jou goed en die kleur past bij je. Betekenisvolle complimenten zijn van grote waarde, het zal je bijblijven. Wanneer heb jij deze voor het laatst mogen ontvangen?

Ik heb het vaak gehad over complimenten die ik heb mogen ontvangen toen ik studeerde, maar er is een ander compliment die me bij is gebleven. Jaren geleden ging ik, ondanks dat ik enorm slecht in mijn vel zat en dus niet naar buiten wilde, winkelen met een vriendin. In de winkel kwam ik een paar mooie vesten tegen, die ik na een hoop twijfel ging kopen. Bij de kassa nam de vrouw even de tijd om me te complimenteren over hoe ik mijn ogen had opgemaakt en hoe de kleuren bij me paste. Zoiets simpels, maar het maakte dat ik blij was dat ik toch naar buiten was gegaan.

Leuk om te lezen dat er ook andere mensen zijn die de tijd nemen om iemand een complimentje te geven, hier kun je ze vinden.

Wie heb jij als laatste een complimentje gegeven?

Follow
2 Responses
 • Linda
  maart 7, 2018

  Ik drink zeker met dit koude weer graag thee! Nu is het Morroca Mint, maar ik drink ook graag earl Grey of Lady Grey

 • Ik
  maart 4, 2018

  Een compliment, hoe klein ook.
  Kan je een hoop doen. 🙂

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge