Skip to main content

Sommige situaties en bepaalde zaken zijn allesbehalve makkelijk en dit hoef je echt niet te verdoezelen. Helaas hebben we het allemaal meegemaakt dat we met onze handen in het haar zitten, omdat we niet meer weten wat te doen. Een probleem dat niet 1, 2, 3 is opgelost en waar je langdurig mee geconfronteerd wordt kan je een hopeloos gevoel geven.

Zowel met studeren als op medisch gebied heb ik vaker de opmerking ‘ik begrijp niet hoe je het volhoudt’ gekregen. Ik kijk er nu anders tegenaan en zie daarom de problematiek vanuit een ander perspectief. Om eerlijk te zijn: nu ik (al een jaar!) afgestudeerd ben, vraag ik dat mezelf ook weleens af. Ik heb genoeg momenten gehad waarop ik het niet meer zag zitten en door mijn gezondheid wist dat er een einde aan moest komen. Ik zag vaak geen andere mogelijkheid dan met studeren te stoppen.

Toch zette ik door en heb ik nu een diploma waar ik trots op mag zijn. Hoewel het in mijn karakter zit om ergens in vast te bijten en niet meer los te laten, hebben een paar dingen me er ook wel doorheen geholpen.

 • Kijk eens naar het grotere plaatje. Ik begrijp dat je doel een focuspunt voor je is, maar vraag je eens af waar je het voor doet. Hoe gedetailleerder je dit voor je kunt zien,  des te meer redenen je hebt om vol te houden. Mijn doel was het behalen van een diploma, omdat ik aan een andere fase van mijn leven wilde beginnen. Een fase met allemaal nieuwe doelen en mogelijke mooie uitkomsten.
 • Laat het er allemaal uit. Praat erover, schrijf het op, smijt met verf: het maakt niet uit hoe, maar zorg dat het (gedeeltelijk) uit je systeem is. Dikke doei voor het ‘altijd maar positief en mooi’ gedoe, dit is moeilijk en je mag het delen.
 • Voor jezelf blijven zorgen. Ik weet het, je hoofd staat er niet naar. Je hebt een doel om aan te werken. Genoeg blijven eten, een wandeling door de natuur heen en een heerlijk lange douchesessie. Je lichaam heeft er echt profijt van, al merk je dit wellicht pas later.
 • Zet die knop om. Er zijn dagen waarop je een flinke motivatieboost kunt gebruiken. Geef jezelf een peptalk of vraag iemand om je heen voor wat steun. Ja, dit is allemaal moeilijk, maar ik ga dit gewoon doen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen doelen. (Maar niet overdrijven, want anders revalideer je zoals ik een jaar later nog. #littlereminder)

Go get ’em tiger!

Wat is jouw ultieme tip om door te zetten?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 3 Comments

 • Michelle schreef:

  De ultieme tip? Zien wat de dag brengt. De ene dag heb je meer energie en goede wil om je doelen te bereiken. Gooi dus niet de handdoek in de ring wanneer je een baaldag hebt, maar probeer het allemaal dan even los te laten en probeer het morgen nog eens. Vaak op minder goede dagen ( of dat nu psychologische of fysiek is) kan je je minder goed focussen en je doelen nog inzien. Vaak helpt het mij dan om te denken: morgen is er weer een nieuwe dag. En dit heb ik echt moeten leren! En nu met Eleanor, moet ik het soms weer leren..

 • Morgaine schreef:

  Tsjah hoe heb ik dat gedaan, omdat ik niet anders kon? Ik was al jong moeder en moederschap leert je echt, dat je gewoon moet doen! Je hebt een leventje waar je voor moet zorgen, er is dus geen plaats en tijd voor even niet willen en bij de pakken neer te gaan zitten. Steun, alleen vanaf een afstand, niemand die er echt kon zijn om even op te vangen bijv.

  Kortom in het nu, als ik even denk, pfffffffff, dan ga ik juist de stofzuiger pakken bijv. dit in het klein, bij grotere doelen dus ook, gewoon starten en doen…

  X

 • Ik schreef:

  Dit zet stof tot nadenken. Wat je zegt klopt ook nog.
  Jij leeft je eigen leven, net zoals ik en ieder ander die leven. We moeten daardoor meer de dingen doen, die wij als persoon willen doen. Zonder erbij na te denken, hoe een ander er mogelijk op zou kunnen gaan reageren.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten