Skip to main content

Het bijhouden van een dagboek kent vele voordelen en daarom kan ik het iedereen aanraden om eens te proberen. Naast een (creatieve) uitlaatklep is het bijhouden van een dagboek ook heel handig voor zelfreflectie. Mijn voorkeur gaat uit naar een mooi notitieboek, of twee, maar er zijn ook andere manieren om een dagboek bij te houden. Online, via applicaties en tekstverwerkers kun je ook prima je verhaal noteren. Het kan zijn dat je, je (na een tijdje) afvraagt wáár je over moet schrijven. Of het ‘Hallo dagboek, vandaag heb ik..’ concept spreekt je niet aan. Whatever the case may be, ik heb een lijst aan vragen opgesteld waarbij je jezelf een beetje meer onder de loep kan nemen. Denk over het antwoord na en leer schrijvend jezelf kennen.

 • Wat zou ik willen schrappen uit mijn leven?
 • Waar wil ik meer van in mijn leven?
 • Wat zou me op dit moment gelukkig maken?
 • Wat gaat er goed in mijn leven?
 • Wat zou ik graag anders zien in mijn leven?
 • Waar heb ik de afgelopen dagen plezier aan beleefd?
 • Hoe ziet mijn ideale dag eruit?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Wat zijn mijn prioriteiten op dit moment?
 • Doe ik op dit moment iets wat bijdraagt aan mijn toekomst?
 • Wat kan ik nu veranderen zodat ik me (nog) beter voel?
 • Troost ik mezelf hoe ik mijn beste vriend(in) zou troosten?
 • Wat zou ik nog willen leren?
 • Voor welke hobby zou ik (meer) tijd vrij willen maken?

Zoals je ziet zijn de vragen vooral gericht op het nu en gaat het om inzichten waar je gelijk mee aan de slag zou kunnen. Wij veranderen, onze antwoorden veranderen, het is dus niet vreemd dat er verschil is wanneer je deze vragen al eerder hebt beantwoord.

Welke vragen stel jij jezelf voor meer inzicht? Wanneer deed je dit voor het laatst?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 5 Comments

 • Saskia schreef:

  Zeker vragen om over na te denken. En erg goed om bewust bij stil te staan.

 • Florentine schreef:

  Wauw het klopt helemaal wat je zegt. Door antwoord te geven op deze vragen, leer je jezelf absoluut kennen. En heb je even op een rijtje hoe je er eigenlijk voor staat.
  Mooi artikel! Ik vind dat je iedere keer weer met zulke inspirerende, verfrissende posts komt op je blog, leuk! Liefs Florentine

 • Anne-Sterre schreef:

  Een jaar of vijf geleden, had ik een lijst met 1000 vragen. Vragen die me echt aan het denken zetten. Vragen waarop ik, vond ik toen, al heel goed antwoord kon geven. Ik had het gevoel al best wat meegemaakt te hebben en kon er uitgebreid op ingaan. Na verloop van tijd verslofte dat een beetje. Toevallig moest ik er laatst weer aan denken. Het beantwoorden van die vragen deed ik overigens naast het bijhouden van mijn dagboek.

 • Ik schreef:

  Goede vragen, geeft stof tot nadenken.

 • Morgaine schreef:

  Op dit moment wordt mij elke dag een vraag gesteld middels het boekje: elke dag een vraag, en daar kun je aardig wat onder schrijven qua gedachtengang en ja ik zet ook de datum er zo nu en dan in, start, maar ook op welke dag we vandaag zitten, 7 juni staat al voorgedrukt, maar niet dat het nu woensdag is, en eventueel het tijdstip 😉 Deze vragen kun je natuurlijk ook overnemen op schrift of in een tekstverwerker om er dieper op in te gaan, voor het laatst? Eergisteren, en straks weer even bijwerken. Ik hou dit tot nu toe goed bij ook, omdat ik het op het toilet heb staan, garantie om bij te houden, whahahaha

  Verder zou ik je nog The Magic van Rhonda Byrne aan kunnen raden, daarin kun je 28 dagen lang een dankbaarheidsdagboek bijhouden, en daarna gewoon herhalen of eruit halen wat je wilt… en die 28 dagen hoeven niet achter elkaar, maar werkt het beste als…

  X

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten