Skip to main content

Hoe je het ook went of keert: wanneer je aangeeft dat je gezondheidsproblemen hebt, bewandel je een ander pad. Hoewel ik mijn studententijd (voor nu) achter me gelaten heb, vind ik het enorm jammer dat ik mijn kennis niet met anderen heb kunnen delen. Ik heb heel wat beren op de weg gehad en ik had met alle liefde de oplossingen uit willen reiken aan medestudenten, maar helaas zat een stage er niet meer in. Maanden later achtervolgt dit idee me nog steeds! Vooral omdat ik toentertijd niets op het Internet kon vinden hierover. Ik deel dit onderwerp eigenlijk niet op mijn blog, maar gezien dit nog steeds mijn verhaal (niet mijn gehele verhaal, want ik kan blijven schrijven over dit onderwerp) is deel ik het graag alsnog op mijn stukje van het grote web.

De tips

Mijn plan om te gaan studeren werd sterk ontmoedigd, omdat er op papier weinig mogelijkheden zijn voor aanpassingen. Dit zegt eigenlijk niks meer dan dat de mensen zich afvragen hoe je dit allemaal moet gaan aanpakken en dat is meteen een grote verantwoordelijkheid voor jezelf. Zorg dat je weet wat je nodig hebt en maak dit ook meteen duidelijk. Ik heb al deze zaken ook van te voren opgesteld en als het fout ging hoefde ik enkel naar dit document te wijzen. Onderschat daarnaast ook niet hoeveel energie het je geeft wanneer je iets doet wat je leuk vind! Ik stond in het begin echt versteld van de hoeveelheid energie die ik had.

Wat mij ook heeft geholpen is om elke periode (10 weken) een gesprek te voeren met een coach/begeleider en mijn slb’er. Ik had bijvoorbeeld veel last van docenten die zich niet konden vinden in mijn ziekte en daardoor mijn ‘extraatjes’ achterwege lieten. Mijn begeleider heeft hier continu bovenop gezeten en dit scheelde voor mij een hoop geregel. De back-up die je hebt is een fijn gevoel.

Als laatste wil ik nog delen dat de conciërge/beveiliging je beste vrienden zijn als het gaat om lokalen waar je moet komen of eventueel de lift die je nodig gaat hebben. Steeds meer gaat met een sleutel en dit is niet handig wanneer je ergens op tijd aanwezig moet zijn.

Mijn persoonlijke ervaring

Studeren met een beperking of chronische ziekte is zéker goed mogelijk, ik vind het jammer dat er vele mensen zijn geweest die me van dit idee af wilde helpen. Het vraagt een hoop van jezelf: een goed balans, je grenzen kennen én uitspreken.  Goed contact met klasgenoten is iets wat, voor mijn gevoel, een positief effect heeft gehad op mijn gezondheid. Ik was bang om apart te staan van de groep, maar dit was gelukkig helemaal niet zo. Hier heb je natuurlijk ook zelf invloed op!

Wat het voor mij moeilijk heeft gemaakt is de stress die erbij kwam kijken. In mijn #ProjectAfstuderen reeks heb je kunnen lezen wat er fout ging en hoeveel effect dit heeft gehad op mijn fysieke toestand. Dit heb ik de school lang kwalijk genomen, aangezien ik niets te maken had met de fouten die gemaakt werden. Ik hoop dan ook echt dat het onderwijs wat toegankelijker wordt voor mensen met gezondheidsproblemen en dat er van mijn situatie geleerd kan worden!

Zoals ik al zei kan ik nog úren doorschrijven over dit onderwerp, maar ik ben blij dat dit gedeelte een plekje heeft weten te krijgen. Zowel bij mij als op het Internet!

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 2 Comments

 • Florentine schreef:

  Ik vind het super leuk dat je hierover schrijft! Natuurlijk is het iets wat je graag met anderen wil delen, natuurlijk. Ik vind het super dapper van je! Dat je dit zo graag wilde en het daarom gewoon bent gaan doen. Ik denk dat het zo belangrijk is dat als je iets écht graag wil, je het gewoon moet doen, punt. En als het niet werkt, kom je daar vanzelf wel achter, en dan heb je het in ieder geval zelf ervaren. En dan is het niet zo dat je iets hebt laten varen alleen omdat andere mensen het je afraadden.
  Veel liefs, Florentine

 • Morgaine schreef:

  Het is te gek voor woorden eigenlijk, dat je dit hebt mee moeten maken omdat je niet mee kunt zoals elk gezond persoon.

  Ik denk dat ik vol met irritaties zou komen te zitten op den duur, wat bij jou ook wel is gebeurd zo hier en daar, maar je hebt het gehaald, en ja, laten we hopen dat ze hiervan leren.

  X

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten