Skip to main content

In deze blogpost schreef ik over de moeilijkheden die het afgelopen half jaar op mijn pad kwamen en hoe ik hiermee heb om proberen te gaan. Natuurlijk zijn niet al mijn vragen beantwoord en zal ik mijn pad verder moeten bewandelen om mijn leven richting te kunnen geven. Het klinkt zo simpel, maar we weten allebei dat lang niet alles even makkelijk is. Sommige keuzes blijven duivelse dilemma’s. Persoonlijk vind ik het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven, om volgens jouw gebruiksaanwijzing te blijven werken. Maar weet je eigenlijk wel wat er in jouw gebruiksaanwijzing staat?

Wat zijn je plus- en minpunten? Wat zijn je grote wensen? Hoe ga je om met stress? Hoe wil je vooral niet werken? Waar wordt je super chagrijnig van en wat moet je doen om weer energie te krijgen? Dichtbij jezelf blijven lukt steeds beter wanneer je op zulke vragen antwoord kunt geven.  Ik vond dit boekje laatst weer terug en dit was echt een kwestie van perfect timing.

Van november 2014 tot en met juli 2016 heb ik flinke problemen met het personeel van de school gehad en dit heeft ervoor gezorgd dat ik op gegeven moment niet meer goed wist wat ik wilde of hoe ik voor mezelf moest kiezen. Ik had me op mijn wens gericht, maar zorgde er ondertussen niet meer voor om de tijd te nemen om op te laden of om stress los te laten. In maart moet ik terug om mijn diploma op te halen en dan sluit ik ook graag dit hoofdstuk. Ik wil me gaan richten op de manier hoe ik verder wil.

Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, maar niet iedereen weet er volledig gebruik van te maken. Gelukkig kun je op elk moment beslissen om weer te gaan werken volgens je gebruiksaanwijzing.

Geen idee hoe je dit aan zou moeten pakken? Probeer de volgende vragen eens te beantwoorden

 • Waar laad ik van op?
 • Waar loop ik van leeg?
 • Waar kan ik écht niet tegen?
 • Wat zijn mijn grootste wensen?
 • Hoe is mijn lichamelijke conditie, is er iets waar ik op moet letten?
 • Hoe kan ik het beste omgaan met stress, verdriet of boosheid?

Je gebruiksaanwijzing kun je op verschillende gebieden gebruiken: school, werk, relaties, vrienden, woonomgeving en ga zo maar door. Dichtbij jezelf blijven en daar naar handelen, dat is de bedoeling van je gebruiksaanwijzing.

Kan jij al antwoord geven op bovenstaande vragen? Hoe zorg jij ervoor dat je dichtbij jezelf blijft?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 9 Comments

 • Kim schreef:

  Heb jij bovenstaande gebruiksaanwijzing gemaakt? Wat onwijs tof!
  Op veel van de vragen heb ik geen antwoord. Ik weet bijvoorbeeld niet waar ik van oplaad, waar ik energie van krijg. Waar ik niet tegen kan en wat veel energie kost weet ik dan weer wel 😉 Ik weet dus eigenlijk vooral de negatieve dingen. Dat is jammer. Wel fijn om op zoek te gaan naar de volledige gebruiksaanwijzing. Niet alleen maar de errors maar ook gewoon, hoe de rest werkt. 🙂

 • Anne-Sterre schreef:

  Interessante vragen om over na te denken. Ik ga ze hier (nu) niet beantwoorden, maar ga hier wel mee aan de slag denk ik.

 • Michelle schreef:

  Waar laad ik van op?
  Veel verschillende dingen. Van een lekker zonnetje, een boswandeling tot aan een fijne middag creatief bezig zijn.

  Waar loop ik van leeg?
  Moeilijke en negatieve mensen..

  Waar kan ik écht niet tegen?
  Dierenleed/mishandeling en wreedheid tegen mensen en de natuur.

  Wat zijn mijn grootste wensen?
  Gezond en gelukkig zijn, samen met mijn geliefden.

  Hoe is mijn lichamelijke conditie, is er iets waar ik op moet letten?
  Het wordt gelukkig beter, maar natuurlijk heb ik nog een lange weg te gaan. Soms kan ik een stapje vooruit zetten en soms ga ik weer een stapje achteruit.
  Tja helaas hoort dat bij Hypermobiliteit. Ik moet er vooral op letten dat ik niet teveel op één dag wil doen.

  Hoe kan ik het beste omgaan met stress, verdriet of boosheid?
  Door even afleiding te zoeken. De natuur op te zoeken en daar even te gaan wandelen helpt het beste.
  Dat en het van mij afpraten, al kan ik dan ook wel heel gesloten zijn.

  Dus ja je merkt het al, ik kan er behoorlijk goed antwoord op geven. Ik heb altijd het idee dat ik best wel van mijzelf weet hoe ik in elkaar steek, maar inderdaad het over brengen na anderen en niet over je eigen streep heen gaan is lastig. Gelukkig leren we met de dag..

 • Morgaine schreef:

  Waar laad ik van op?
  kan van alles zijn, vrienden op bezoek, tot even heerlijk fietsen of gewoon boodschappen doen bij de AH.
  Waar loop ik van leeg?
  Gedumpt worden is nu de issue, hahaha
  Waar kan ik écht niet tegen?
  Jaloezie en mensen die foute verhalen of conclusies trekken en dan vertellen
  Wat zijn mijn grootste wensen?
  Een levenspartner te vinden en natuurlijk afreizen naar Schotland!
  Hoe is mijn lichamelijke conditie, is er iets waar ik op moet letten?
  Die is nu slecht, maar niet zo verwonderlijk na wat ik net heb mee gemaakt. Waar ik op moet letten is dat ik blijf eten. Ik merk dat ik weer stop met eten.
  Hoe kan ik het beste omgaan met stress, verdriet of boosheid?
  Ja, dat is een goeie, pillow scream is mij net aangeraden, huilen, tranen reinigen de ziel, moet je het wel kunnen…

  X

 • Benthe schreef:

  Lijkt me ontzettend interessant om zoiets in te vullen! Ik ga zeker met die vragen aan de slag, leuk dat je ze gedeeld hebt 😊. Ik heb het afgelopen jaar ook wat moeilijkheden gehad, en het lastige is dat ik denk pas daardoor de antwoorden heb gevonden op een paar vragen. Ik wist die dingen gewoon nog niet van mezelf – met name de vraag “waar loop je van leeg”. Ik denk dat je met elke gebeurtenis in je leven wel nieuwe kennis over jezelf vergaart, dus het zou voor mij een continue veranderende gebruiksaanwijzing worden, haha. Al blijven de grote lijnen natuurlijk wel hetzelfde.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten