In deze blogpost schreef ik over de moeilijkheden die het afgelopen half jaar op mijn pad kwamen en hoe ik hiermee heb om proberen te gaan. Natuurlijk zijn niet al mijn vragen beantwoord en zal ik mijn pad verder moeten bewandelen om mijn leven richting te kunnen geven. Het klinkt zo simpel, maar we weten allebei dat lang niet alles even makkelijk is. Sommige keuzes blijven duivelse dilemma’s. Persoonlijk vind ik het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven, om volgens jouw gebruiksaanwijzing te blijven werken. Maar weet je eigenlijk wel wat er in jouw gebruiksaanwijzing staat?

Wat zijn je plus- en minpunten? Wat zijn je grote wensen? Hoe ga je om met stress? Hoe wil je vooral niet werken? Waar wordt je super chagrijnig van en wat moet je doen om weer energie te krijgen? Dichtbij jezelf blijven lukt steeds beter wanneer je op zulke vragen antwoord kunt geven.  Ik vond dit boekje laatst weer terug en dit was echt een kwestie van perfect timing.

Van november 2014 tot en met juli 2016 heb ik flinke problemen met het personeel van de school gehad en dit heeft ervoor gezorgd dat ik op gegeven moment niet meer goed wist wat ik wilde of hoe ik voor mezelf moest kiezen. Ik had me op mijn wens gericht, maar zorgde er ondertussen niet meer voor om de tijd te nemen om op te laden of om stress los te laten. In maart moet ik terug om mijn diploma op te halen en dan sluit ik ook graag dit hoofdstuk. Ik wil me gaan richten op de manier hoe ik verder wil.

Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, maar niet iedereen weet er volledig gebruik van te maken. Gelukkig kun je op elk moment beslissen om weer te gaan werken volgens je gebruiksaanwijzing.

Geen idee hoe je dit aan zou moeten pakken? Probeer de volgende vragen eens te beantwoorden

  • Waar laad ik van op?
  • Waar loop ik van leeg?
  • Waar kan ik écht niet tegen?
  • Wat zijn mijn grootste wensen?
  • Hoe is mijn lichamelijke conditie, is er iets waar ik op moet letten?
  • Hoe kan ik het beste omgaan met stress, verdriet of boosheid?

Je gebruiksaanwijzing kun je op verschillende gebieden gebruiken: school, werk, relaties, vrienden, woonomgeving en ga zo maar door. Dichtbij jezelf blijven en daar naar handelen, dat is de bedoeling van je gebruiksaanwijzing.

Kan jij al antwoord geven op bovenstaande vragen? Hoe zorg jij ervoor dat je dichtbij jezelf blijft?