Skip to main content

De nachtmerrie van bijna elke student: de groepsopdracht. Samenwerken. Also known as: die ene opdracht waar één of twee de *scheldwoord* zijn om alles te doen, terwijl de anderen onderuitgezakt toekijken. Of helemaal niet kijken, geloof me, daar heb je er zeer zeker ook genoeg van. Scenario twee (want er zijn natuurlijk altijd meerdere kanten van een verhaal): je werk gedaan hebben en die betweter van de groep gaat zich ermee bemoeien. Ja, ik ben een ware expert op dit gebied. Voor mijn opleiding heb ik regelmatig moeten samenwerken en dat heeft mijn ogen geopend. Daar waar die samenwerk opdracht klonk als het-werk-verdelen begon het al snel te klinken als oh-god-niet-weer.

Ha, nee, ik overdrijf natuurlijk. Niet. Maargoed, ik kan blijven praten (of typen) over alle ervaringen op samenwerk-gebied, maar wie heeft er zin in een klaagblog? Nee, ik ook niet. Ik geef je een paar tips. Zo wordt samenwerken een stuk makkelijker.

 • Maak niet alleen afspraken, maar schrijf ze ook op. Bespreek ze, noteer ze, stuur ze rond. Duidelijk voor iedereen en die taken zijn jouw verantwoordelijkheid niet meer.
 • Laat iedereen werken met een logboek. Wanneer werk je eraan? Hoe lang? Dit is meestal een verplicht onderdeel bij opdrachten.
 • Komt de stoom echt je oren uit? Breng de docent op de hoogte en laat het daarna ook echt los. Zolang jij kan laten zien dat je de verantwoordelijkheid hebt kunnen nemen over jouw taken is het goed.
 • Hou anderen op de hoogte van jouw werk en vraag een update over die van hun.
 • Spreek vaste tijden af wanneer jullie bij elkaar komen om aan de opdracht te werken.
 • Zet je docent in de CC van de e-mail, dit kan een extra motivatie voor anderen zijn.
 • Steek niet al te veel tijd in de betweters. (belangrijke tip!)
 • Relativeer, deze opdracht is niet bepalend voor je hele studie.

Hoe heb jij samenwerkingen op school ervaren?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 5 Comments

 • Sanne schreef:

  Handige tips zijn het zeker. Als tiener vond ik het ook niet zo leuk om samen te werken. Nu ik tien jaar verder ben kan ik wel samen werken. Mooie tip om je leraar in cc te zetten. Altijd handig als er een meningsverschil is.

 • Els schreef:

  Samenwerken was ook echt niet mijn ding. Ik was wel gemotiveerd, maar heel veel klasgenoten niet, super irritant! Gelukkig was de beloning daar, ik kreeg wel een diploma :-).

 • Sofie Katelijne schreef:

  heeeeeeeeeeeel herkenbaar, ik heb al zovaak in groepwerken gezeten waar niemand iets doet 🙂

 • Kim schreef:

  Ik vond het altijd heel moeilijk dingen uit handen te geven. Ik wilde eigenlijk liever gewoon alles zelf doen. Wat voor de anderen dan denk ik wel weer handig was 😉

 • jeapiebel schreef:

  Vroeger had ik nooit last van de groepsopdracht en samenwerking voor de schoolopdracht. Wel vervelend voor jou dit.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten