De titel is eigenlijk meer een gedachte dat door mijn hoofd heen zwerft, dan dat het een na-lang-nadenken korte opsomming is van dit artikel. Ik was afgelopen Paasweekend een aantal van mijn oude blogposts aan het lezen en kwam korte updates tegen van toen ik nog maar net met mijn huidige opleiding begon. Er is een groot verschil in mijn enthousiasme en motivatie als ik deze artikelen met mijn huidige updates vergelijk, maar gezien de gebeurtenissen vind ik dit ook niet zo raar. Het zette me echter wel aan het denken en ik kreeg een oude gedachte terug. Waarom heb ik voor dit vak gekozen?

Toen ik begon met de opleiding was ik enorm enthousiast. Ik kreeg een les in grafisch ontwerp – zoals bijvoorbeeld werken met Photoshop. Daarnaast wisselde ik mijn werk (webdesign) af met tekenen en fotografie. Eigenlijk was dit een compleet pakket wat ik nodig had, want ik wist niet precies welke kant ik op wilde gaan met mijn creativiteit.

Anderhalf jaar lang ging het goed, maar aan het begin van het jaar 2014 kreeg ik het gevoel dat ik iets miste. Mijn creatieve vakken waren afgesloten en de opleiding richtte zich steeds meer enkel op webdesign (iets wat overigens niet de bedoeling was). Hoewel ik er minder plezier in had, bleven mijn cijfers gewoon hetzelfde.

Ergens wist ik het. Ik wist wat het was, het was daar namelijk al die tijd al geweest: teleurstelling. Verdriet om de keuze die ik heb moeten maken, al heb ik wel een volledige 110% gegeven. Webdesign en grafisch ontwerp was niet mijn eerste keuze, maar een besluit dat ik toen heb genomen. Een besluit waarvan ik dacht dat genomen moest worden door mijn chronische ziekte, maar wat eigenlijk (zo bleek later) ‘gewoon makkelijker was’ voor de mensen die mij toen begeleidde.

66efa496fd1d8bd0d5f49cdfa6e1ae19

Die gedachte spookt alsmaar door mijn hoofd heen, wanneer ik wederom zo hard moet vechten voor mijn diploma. Wanneer ik te horen krijg ‘maar dit is wat jij wilt Angelique’. Ja, dat vind ik helaas extra pijnlijk deze weken.

Waarom ben ik niet gestopt? Ik kan me voorstellen dat je deze vraag stelt, daar heb ik ook een lange tijd over nagedacht. Ik heb twee antwoorden.

 • Ik wil afmaken waar ik aan ben begonnen. Ik heb nou eenmaal een keuze gemaakt en ik moest nog anderhalf jaar naar school. Ik ben niet slecht in dit vak, ik heb altijd complimenten mogen ontvangen en ik wil simpelweg graag verder. Ik ga liever verder met een diploma op zak.
 • Ik probeer het beste uit een dag te halen. Ik raapte mezelf elke keer weer bij elkaar en ging weer op het positieve pad verder. Mijn doorzettingsvermogen was altijd sterker dan de keuze om te stoppen.

Ik heb het geaccepteerd dat dit niet mijn eerste keuze was, maar dat hoeft niet te betekenen dat ik het hier maar mee moet doen. Voor nu is het een kwestie van de laatste loodjes en doorbijten.

Angelique

Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

11 Comments

 • Florentineschreef:

  Wat een interessant artikel. Ik vind het echt onwijs knap dat je wilt afmaken waar je aan begonnen bent. Inderdaad zoals Sabrina zegt, daar denkt niet iedereen zo over. Veel liefs!! XXX

 • Knap dat je het desondanks toch wilt afmaken, is sowieso heel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig en dat heeft zeker niet iedereen. Alleen al daarom mag je best trots zijn op jezelf 🙂

 • Daeneliaschreef:

  Je opleiding is een momentopname. Uiteindelijk gaat het erom dat je een papiertje krijgt waarmee je aantoont wat je kunt, dat je iets kunt! Daarna ga jhe gewoon je eigen gang, voor zover het kan. Want ook tijdens je droombaan zul je dingen moeten doen die je minder leuk vindt, of helemaal niet leuk vind. Je zal vast vaker tegen een beslissing of compromis aanlopen waarbij jouw wensen ondergeschikt zijn an wat mogelijk is. So be it.
  Ik vind het fantastisch knap van je dat je doorbijt 🙂 Leren omgaan met teleurstellingen en er toch het beste van maken, daar leer je meer van dan van welk lesonderdeel dan ook. Dat vormt je. En dat is goed.

 • Elsschreef:

  Wat jammer dat je opleiding niet je eerst keus was. Ik ben zelf grafisch ontwerper, maar had ook graag meer willen weten van webdesign :-). Succes met de laatste loodjes!

 • Kirstyschreef:

  Wat vervelend dat je opleiding niet de beste keus voor je is, maar wel herkenbaar dat je toch door bent gegaan. Dat heb ik met mijn opleiding ook, maar toch denk ik dat het wel een troost is dat je straks in ieder geval een diploma hebt. Sterker nog; ik denk dat het best als een pluspunt op je cv kan staan, ook als je er niet iets mee wil doen, omdat het getuigd van doorzettingsvermogen.

 • Wat knap van je dat je toch besloten hebt om het af te maken! Je zal er zeker baat bij hebben. En je mag er trots op zijn!

 • Elaintjeschreef:

  Goed dat je toch doorgaat, omdat het op langere termijn belangrijk voor je is om een diploma te hebben. Tegenwoordig lijken mensen alleen perfectie te willen nastreven en als iets niet perfect is (studie die niet je eerste keuze blijkt te zijn) dan zou je er maar direct mee moeten stoppen. Nee hoor, ik snap helemaal je keuze!

 • Morgaineschreef:

  Ik snap je helemaal, ooit kreeg ik dat ook, een vak moeten doen waar ik niet achter stond, maar ook omdat men zei, we kunnen niet voor jou voor 1 vak een heel rooster van meerdere klassen omgooien, het is vol! nah ja….

  En dus heb ik dat vak ook totaal verknalt destijds. maar ik ben wel geslaagd. Dus je kunt het, nog even doorbijten, wie weet wat er daarna open komt en alsnog kunt doen wat je wel wilt.

  X

 • Jammer dat de insteek van het vak mettertijd geshift is en dus niet meer zo interessant voor je is nu 🙁 Ik heb op zich ook wel spijt van mijn studiekeuze. Ik had minder algemeen moeten gaan. Mijn diploma is niet specifiek genoeg vind ik.

 • Sabrinaschreef:

  Zo knap van je dat je af maakt waar je aan begint, niet iedereen denkt zo! Daar mag je trots op zijn.

 • jeapiebelschreef:

  ‘Gewoon makkelijker was’ voor de mensen die mij toen begeleidde dat is vrij pijnlijke reden. Jammer dat je nu zit met een opleiding die niet je eerste keus was. Wel knap dat je doorzet.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten