Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Positiviteit is overrated?

Ik schrijf vaak over dingen die helemaal hip & happening zijn; en zo’n onderwerp heb ik vandaag ook. Positiviteit. Positiviteit is iets waar ik vaak over schrijf, zo heb ik de categorie The Happy List, maar komt het vaak ook voorbij in mijn hersenspinsels. De laatste weken zie ik steeds vaker discussies ontstaan over dit onderwerp en krijg ik zelf ook de vraag “Angelique, dat positieve gedoe, dat is niet erg realistisch toch?” …Betekent dit dat positiviteit eigenlijk heel erg overrated is?

Er zijn mensen die geloven dat bepaalde dingen met een reden gebeuren en er zijn mensen die beweren alles zelf in de hand te hebben. Echter maakt het niet heel veel verschil; we leven, er gebeuren dingen en daar heb je geen invloed op. De wereld stopt niet ineens met bestaan. Waar je wel invloed op hebt, is dat je er positief of negatief mee om kunt gaan.

Stel dat je net een nieuwe spiegelreflex camera hebt aangeschaft. Thuis aangekomen wil je meteen foto’s maken en ja hoor, onhandige jij, hij valt kapot op de grond. Balen! Daar gaat het geld dat je al een tijdje aan het sparen bent. Stampvoetend loop je weg.. hier is niks positiefs aan!

Wanneer je op dit punt gaat zoeken naar iets positiefs, is positiviteit inderdaad overrated. Waarom? Omdat positiviteit pas echt zijn effect heeft wanneer je het gevoel dat je hebt een plekje kan geven. Wanneer je blijft mokken over de camera die stuk op de grond ligt, is er geen plaats voor iets anders. Het hangt van de situatie af hoe lang het duurt voordat je iets (gedeeltelijk) kunt accepteren of loslaten. Blijf je verder mokken en mokken? Dat betekent dat je alleen maar negatief bent.Wanneer je denkt, die camera ligt nou eenmaal op de grond, ik kan er niks meer aan veranderen, dan kun je pas verder. Dan ben je realistisch; en het is een keuze om dit positief te maken.

Alleen als je loslaat, heb je de handen vrij om het heden te omarmen en het nieuwe te verwelkomen.

Nee, een gloednieuwe camera laten vallen is niet leuk, maar misschien bied iemand je zijn of haar camera te leen aan en bouw je daar een mooie vriendschap mee op. Misschien is er iemand die bepaalde onderdelen van je wilt overkopen, waardoor je al heel snel een nieuwe kunt aanschaffen. Misschien kom je er zelf achter dat je zelfs verzekerd bent voor deze onhandigheidjes (dit woord bestaat niet, ik noem dit: creatief met letters). Hoe dan ook, je hebt ervan geleerd en gelukkig zijn het maar spullen.

Wat echter wel zo is, is dat achteraf praten altijd makkelijk is. Ervaringen spelen ook een grote rol!

Hoe denk jij over positiviteit? Heb je jezelf een positieve houding moeten aanleren?

Follow
10 Responses
 • Michelle
  oktober 27, 2015

  Ik denk dat mensen maar een klein stukje van onszelf zien en lezen. Willen ze alles van je weten, dan moeten ze veel tijd en aandacht aan je besteden. De meeste mensen vinden dit te veel werken en gaan labelen. Op je blog kom je inderdaad positief over, maar dat is juist wat je graag wilt denk ik. Om al die mooie en positieve momenten te omschrijven en te bewaren. Een negatieve blog zit ook niemand op te wachten immers. Overrated? nee vind ik niet. Natuurlijk moet je soms wel even realistische blijven maar ondanks dit kan je wel positief blijven.
  Michelle onlangs geplaatst…Dagje LeidenMy Profile

 • Daenelia
  oktober 27, 2015

  De derde optie is natuurlijk de realistische optie: meteen contact opnemen met de verzekering.
  En ‘misschien leent iemand je wel en camera’ kun je waarschijnlijk wel uitsluiten nadat je net je eigen camera hebt laten vallen. Dat is namelijk ‘futiele hoop’. 😉
  Bottom line: wees voorzichtig met je spullen.
  Daenelia onlangs geplaatst…Pups groeien snelMy Profile

 • Sanne
  oktober 26, 2015

  Je hebt het heel goed verwoord en een heel goed voorbeeld gebruikt. Vaak zien we alleen maar de negatieve dingen en negeren we de positieve dingen. 🙂
  Sanne onlangs geplaatst…Nieuwe layout en ik ben terugMy Profile

 • De Dotties
  oktober 26, 2015

  Wauw erg mooi geschreven dit! En wat een herkenbaar en goed voorbeeld heb je gebruikt van die camera. Ik probeer zoveel mogelijk dingen los te laten waarvan ik weet dat ik er niets meer aan kan veranderen.
  De Dotties onlangs geplaatst…What’s in my bag?My Profile

 • Anne-Sterre
  oktober 23, 2015

  Loslaten it is, anders kom je alleen maar in een negatieve neerwaartse spiraal terecht en zie daar maar eens uit te komen.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Mijn herfstfavorietenMy Profile

 • Wanda
  oktober 23, 2015

  Natuurlijk is het beter om uit te gaan van het positieve dan steeds overal maar negatief over te zijn, dat kost je gewoon een hoop energie maar het leven is nu eenmaal niet altijd even positief. Wat me weleens irriteert is dat het net is of iedereen maar wil laten zien hoe leuk het allemaal wel niet is, terwijl ik denk dat er veel meer mensen zijn die echt niet elke dag met een big smile rond lopen.
  Wanda onlangs geplaatst…5x Wat Als…My Profile

 • Kim
  oktober 23, 2015

  Wanneer ik pieker merk ik dat ik erg negatief denk. Ik probeer dat dan altijd te stoppen door aan allemaal positieve dingen te bedenken. En mezelf eigenlijk een schop onder mijn kont te geven haha.
  Kim onlangs geplaatst…TAG | Geld in je levenMy Profile

 • Morgaine
  oktober 23, 2015

  Het is een yin en yang kwestie denk ik altijd, al blijf ik graag positief, soms is het zeker niet positief wat er gebeurt of wat je moet doen, maar ik probeer er altijd het beste van te maken en dank elke dag voor de mooie momentjes om zo snel mogelijk het negatieve los te laten, in feite exact wat jij ook vertelt nu.

  overrated is het niet, zeker niet, alles met mate, maar je steekt er wel anderen mee aan als je positief in het leven staat, zeker als ze jouw verhaal horen eventueel dat men zich afvraagt, hoe doet ze dat toch 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Houtknotszwam , (Dodemanshand), (Dodemansvingers)My Profile

 • Elaintje
  oktober 23, 2015

  Ik heb altijd een beetje moeite met het waardeoordeel van positiviteit en negativiteit. Wie bepaalt of mijn manier van ergens mee omgaan positief of negatief is? Ik probeer altijd te kijken of mijn manier helpend is. En ja soms is het nodig en helpend om mijn nare gevoel even te ervaren. Daar lange tijd in wegzakken is niet helpend. Maar vervelende gevoelens horen er wel bij.
  Elaintje onlangs geplaatst…PleegzorgMy Profile

  • Angelique
   oktober 23, 2015

   Klopt! Door nare gevoelens ben je ook een ervaring rijker. De kunst is echter om er niet te lang in te blijven hangen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge