Ik schrijf vaak over dingen die helemaal hip & happening zijn; en zo’n onderwerp heb ik vandaag ook. Positiviteit. Positiviteit is iets waar ik vaak over schrijf, zo heb ik de categorie The Happy List, maar komt het vaak ook voorbij in mijn hersenspinsels. De laatste weken zie ik steeds vaker discussies ontstaan over dit onderwerp en krijg ik zelf ook de vraag “Angelique, dat positieve gedoe, dat is niet erg realistisch toch?” …Betekent dit dat positiviteit eigenlijk heel erg overrated is?

Er zijn mensen die geloven dat bepaalde dingen met een reden gebeuren en er zijn mensen die beweren alles zelf in de hand te hebben. Echter maakt het niet heel veel verschil; we leven, er gebeuren dingen en daar heb je geen invloed op. De wereld stopt niet ineens met bestaan. Waar je wel invloed op hebt, is dat je er positief of negatief mee om kunt gaan.

Stel dat je net een nieuwe spiegelreflex camera hebt aangeschaft. Thuis aangekomen wil je meteen foto’s maken en ja hoor, onhandige jij, hij valt kapot op de grond. Balen! Daar gaat het geld dat je al een tijdje aan het sparen bent. Stampvoetend loop je weg.. hier is niks positiefs aan!

Wanneer je op dit punt gaat zoeken naar iets positiefs, is positiviteit inderdaad overrated. Waarom? Omdat positiviteit pas echt zijn effect heeft wanneer je het gevoel dat je hebt een plekje kan geven. Wanneer je blijft mokken over de camera die stuk op de grond ligt, is er geen plaats voor iets anders. Het hangt van de situatie af hoe lang het duurt voordat je iets (gedeeltelijk) kunt accepteren of loslaten. Blijf je verder mokken en mokken? Dat betekent dat je alleen maar negatief bent.Wanneer je denkt, die camera ligt nou eenmaal op de grond, ik kan er niks meer aan veranderen, dan kun je pas verder. Dan ben je realistisch; en het is een keuze om dit positief te maken.

Alleen als je loslaat, heb je de handen vrij om het heden te omarmen en het nieuwe te verwelkomen.

Nee, een gloednieuwe camera laten vallen is niet leuk, maar misschien bied iemand je zijn of haar camera te leen aan en bouw je daar een mooie vriendschap mee op. Misschien is er iemand die bepaalde onderdelen van je wilt overkopen, waardoor je al heel snel een nieuwe kunt aanschaffen. Misschien kom je er zelf achter dat je zelfs verzekerd bent voor deze onhandigheidjes (dit woord bestaat niet, ik noem dit: creatief met letters). Hoe dan ook, je hebt ervan geleerd en gelukkig zijn het maar spullen.

Wat echter wel zo is, is dat achteraf praten altijd makkelijk is. Ervaringen spelen ook een grote rol!

Hoe denk jij over positiviteit? Heb je jezelf een positieve houding moeten aanleren?