Skip to main content

Binnen een paar seconden hebben we al een eerste indruk van iemand en dat betekent dat we al een mening over iemand hebben nog voordat we ook maar een woord gewisseld hebben. Er zijn mensen die graag iemand wat beter leren kennen voordat ze er een label op plakken (positief of negatief) en er zijn mensen die je gelijk in een hokje stoppen.

Hoewel het logisch is dat je een mening over iemand hebt, vind ik het toch heel anders om iemand maar in een hokje te stoppen en te bestempelen met, bijvoorbeeld, ‘anorexiapatiënt’. Want niet iedereen die slank is heeft gelijk anorexia. En zo hebben we natuurlijk ontiegelijk veel labels die we misschien ook zelf wel opgeplakt krijgen.

Nu ik aan het afstuderen ben en moet solliciteren heb ik veel meer last van het ‘hokjessysteem’. Ik heb een chronische ziekte en dit is natuurlijk wel een punt dat ‘anders’ is en waar rekening mee gehouden moet worden. Helaas is het vaak zo dat ik een label ‘gehandicapte’ op mijn voorhoofd geplakt krijg en hierdoor automatisch al als kandidate voor een stageplaats van de lijst word gehaald. En ja, het zal je echt verbazen hoe vaak dit gebeurd. Weten die mensen überhaupt wat ik heb? Hoeveel last ik van mijn ziekte heb? Nee, want dat maakt niet uit, het feit dat ik wat heb is genoeg om mij net zo te behandelen als ieder ander met een (zwaardere) beperking. En dus gelijk in een hokje te gooien.

En het hoeft natuurlijk niet alleen met een ziekte te maken te hebben, overal zijn hokjes voor. Mensen die overgewicht hebben eten de hele dag door alleen maar vet en mensen die naar flinke rockmuziek luisteren zijn depressief. Wat is er gebeurd met iedereen is uniek? Wat is er gebeurd met niet oordelen over iets waar je niks vanaf weet?

Zelf probeer ik iemand niet in een hokje te stoppen en dit bevalt me prima. Naar mijn mening verdiend iedereen een kans om te laten zien wie hij of zij is. Ik had gehoopt dat ik dit ook zou kunnen zeggen over die mensen die mij gelijk een label op hebben geplakt, maar ik weet ook, het zegt meer over hun dan over mij. Maar wat zou het fijn zijn als we wat minder in hokjes konden gaan denken!

Heb jij wel eens een label opgeplakt gekregen of misschien wel iemand in een hokje gestopt?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 14 Comments

 • Michelle schreef:

  Ik denk dat mensen in hokjes denken omdat het hun anders moeite en energie kosten. De energie en moeite om iemand te leren kennen. En hier nemen sommige mensen gewoon de tijd niet voor. Ik krijg als afgestudeerde heel vaak de vraag: ga je nu werken of doorstuderen? Dat er andere keuzes zijn vergeten ze maar even. Mijn rugproblemen zijn de meeste allang weer vergeten of ik krijg de reacties: ‘Heb je daar nog steeds last van dan?’ of ‘ja maar je kunt vast toch wel iets doen, pak er gewoon een stoel bij’ Haha. Vaak heb ik dan ook geen zin om het helemaal uit te leggen. Want ‘eventjes’een hele werkdag vol houden door er simpelweg een stoel bij te pakken werkt dus in praktijk niet zo

 • Jasmine schreef:

  Vroeger in het kleine dorpje waar ik woonde: The asian girl, yup. Maar de laatste inderdaad dat mensen sneller anorexia plakken op iemand. Mijn vriendin krijgt vaak opmerkingen over haar bouw, terwijl zij gewoon mager is maar niet omdat ze niet eet.

 • Goed artikel! Ik probeer mensen niet in hokjes te stoppen! Ik vind het zo vervelend dat zoveel mensen nog zo denken in hokjes en met labels. Heel vervelend!

 • Kiss & Make-up schreef:

  Mja, ik ken dat wel. Ik ben groot en slank en dus veronderstellen ze automatisch dat ik op sla en wortelen leef. Mensen generaliseren veel te snel.

 • Rianne schreef:

  Goed artikel! Ik probeer mensen nooit in hokjes te stoppen, maar soms betrap ik me er op dat het af en toe vanzelf gaat. Maar ben me er wel van bewust als ik het doe, dus dat is dan al een stap in de goede richting!

 • Kimberly schreef:

  Ik vind dat je het goed verwoord hebt, ik vind in hokjes plaatsen erg vervelend.

 • Kim schreef:

  Heel mooi artikel! Ik moet toegeven dat ik ook regelmatig mensen in hokjes plaats, om dingen wat overzichtelijker te maken voor mezelf (klinkt dat gek?). Deze hokjes zijn echter wel altijd aan te passen. In eerste instantie geeft het me een houvast, maar ik sta er wel voor open om het hokje te veranderen (in bijvoorbeeld: vriendin, of zo, haha).

  Mijn antwoord is een beetje vaag, geloof ik. Anyway, ik vind dat je een mooi artikel hebt geschreven en ik denk dat het voor veel mensen goed is om eens na te gaan of ze dit doen en op wat voor manier dan precies. 🙂

  Ik verwacht dat ik zelf ook vaak in een hokje word geplaatst, misschien juist omdat ik bijv. op mijn blog erg open ben.

  Liefs Kim

 • Kirsty schreef:

  Interessant artikel! Heel vervelend dat je zo snel een label opgeplakt krijgt en daardoor bij voorbaat benadeelt wordt. Ik probeer zelf niet zo snel te oordelen en iedereen een kans te geven, maar soms heb je wel eens dat mensen je gewoon een naar gevoel geven door hun uitstraling en dan oordeel ik wel onbewust dat ik ze niet vertrouw 😛

 • Els schreef:

  Ja, altijd erg lastig. Ik denk dat het gewoon veel makkelijker is mensen in hoekjes te plaatsen, dat geeft overzicht. Een beetje snap ik het ook wel, je zult maar 200 sollicitaties hebben ontvangen. Iedereen persoonlijk leren kennen is ook niet makkelijk. Terwijl het helemaal niet eerlijk is!!! Begrijp me niet verkeerd.

 • Morgaine schreef:

  oh ja, ik heb het label overgewicht en dus zal ik wel alles eten, elk pondje gaat door het mondje toch? hahaha als ik dan ga vertellen dat ik amper eet.. staat men mij aan te kijken, want ze weten dan niet, dat als je bijna niet eet, dat als je dan eet, je lichaam roept, hey voedsel, kom we slaan op! Voordat we weer niets krijgen… 😉

  En dat het al een medisch onverklaarbaar probleem is wat zich ontwikkeld heeft toen ik 11 maanden oud was, is nog gekker! nou ja… never mind, gelukkig heb ik een hele goede moeder die mij altijd gezien heeft als een normaal kind… en er weinig punt van heeft gemaakt, daardoor was ik ook gewoon altijd populair verder op school enzo…

  En ja, ik heb zelf als tiener met name ook mede tieners in hokjes gestopt… vooral ik die van uniek 😉

  En nu stop ik iedereen in het hokje: wat is jouw verhaal?

  X

 • Kim schreef:

  Mooi artikel 🙂 Ik wil niet zeggen dat ik mensen in hokjes plaats, maar bij mijn studie heb ik weleens dat ik sommige mensen (in de eerste instantie) ‘eng’ vind. Oké dit klinkt misschien een beetje raar. Maar wat ik bedoel is dat zij een grote mond hebben en overal schijt aan hebben.

  Het grappige is dat als ik eenmaal met ze praat ze vaak nog veel aardiger zijn dan de mensen waarvan ik denk dat ze goed bij mij passen. En meestal reageren ze heel chill op mijn fobie 🙂

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten