Binnen een paar seconden hebben we al een eerste indruk van iemand en dat betekent dat we al een mening over iemand hebben nog voordat we ook maar een woord gewisseld hebben. Er zijn mensen die graag iemand wat beter leren kennen voordat ze er een label op plakken (positief of negatief) en er zijn mensen die je gelijk in een hokje stoppen.

Hoewel het logisch is dat je een mening over iemand hebt, vind ik het toch heel anders om iemand maar in een hokje te stoppen en te bestempelen met, bijvoorbeeld, ‘anorexiapatiënt’. Want niet iedereen die slank is heeft gelijk anorexia. En zo hebben we natuurlijk ontiegelijk veel labels die we misschien ook zelf wel opgeplakt krijgen.

Nu ik aan het afstuderen ben en moet solliciteren heb ik veel meer last van het ‘hokjessysteem’. Ik heb een chronische ziekte en dit is natuurlijk wel een punt dat ‘anders’ is en waar rekening mee gehouden moet worden. Helaas is het vaak zo dat ik een label ‘gehandicapte’ op mijn voorhoofd geplakt krijg en hierdoor automatisch al als kandidate voor een stageplaats van de lijst word gehaald. En ja, het zal je echt verbazen hoe vaak dit gebeurd. Weten die mensen überhaupt wat ik heb? Hoeveel last ik van mijn ziekte heb? Nee, want dat maakt niet uit, het feit dat ik wat heb is genoeg om mij net zo te behandelen als ieder ander met een (zwaardere) beperking. En dus gelijk in een hokje te gooien.

En het hoeft natuurlijk niet alleen met een ziekte te maken te hebben, overal zijn hokjes voor. Mensen die overgewicht hebben eten de hele dag door alleen maar vet en mensen die naar flinke rockmuziek luisteren zijn depressief. Wat is er gebeurd met iedereen is uniek? Wat is er gebeurd met niet oordelen over iets waar je niks vanaf weet?

Zelf probeer ik iemand niet in een hokje te stoppen en dit bevalt me prima. Naar mijn mening verdiend iedereen een kans om te laten zien wie hij of zij is. Ik had gehoopt dat ik dit ook zou kunnen zeggen over die mensen die mij gelijk een label op hebben geplakt, maar ik weet ook, het zegt meer over hun dan over mij. Maar wat zou het fijn zijn als we wat minder in hokjes konden gaan denken!

Heb jij wel eens een label opgeplakt gekregen of misschien wel iemand in een hokje gestopt?