Skip to main content

We leven in een maatschappij waarin alles sneller, beter, groter en perfect moet zijn. We rennen en vliegen heen- en weer om alles wat we willen én moeten te kunnen voltooien. Want ja, we hebben steeds meer, dus we willen steeds meer. En alles wat we al hebben? Pfft, bijzaak. Dat hebben we nou eenmaal al.

Waarderen betekent letterlijk ‘de waarde van iets inzien’. Dit kunnen in spullen zijn, situaties, personen en ook jezelf. Om iets goed te kunnen waarderen, moet je in het nu kunnen leven. Kijk om je heen, besef wat je hebt. Er zijn altijd dingen te vinden waar je dankbaar voor kunt zijn! Het is alleen niet altijd even makkelijk om te zien.

Doordat we zo aan het rennen en vliegen zijn, bezig zijn met meer willen hebben en eigenlijk alles maar een beetje voor lief nemen, blijft er vaak geen ruimte over om ergens oprecht dankbaar voor te zijn. Want tussen zeggen dat je iemand waardeert en iemand echt waarderen zit nog altijd een verschil.

Wees blij met de kleine dingen en je zult gelukkig zijn, iets wat al regelmatig terug is gekomen op mijn blog. Toen ik nog een kind was liep ik nooit met het duurste van het duurste, ging ik niet elke vakantie op vakantie en had ik ook niet altijd familie om me heen die me kon vermaken. Daar waar andere kinderen zeurden om het nieuwste speelgoed, was ik simpelweg tevreden met wat ik had.

Er zijn ook mensen die dit op een andere manier geleerd hebben. Ken je het gezegde ‘Je mist pas iets wanneer het er niet meer is’? Juist. Misschien zit je door omstandigheden ineens thuis, waardoor je gaat waarderen wat je eigenlijk allemaal had. Misschien kun je door je gezondheid bepaalde dingen niet meer, waardoor je gaat waarderen wat je kon. Misschien neemt een goede vriendin afstand van je omdat je het maar voor lief nam dat ze er altijd voor je was en realiseer je je dat je haar meer had kunnen waarderen. Er zijn zoveel situaties die je kunt bedenken.

Waardeer jezelf, je bent goed zoals je bent. Waardeer de mensen om je heen, dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Wees dankbaar voor wat je hebt en wat je hebt bereikt. Dit zal je zoveel gelukkiger maken dan te zien wat je niet hebt!

Vindt jij het lastig om iets of iemand te waarderen?

Angelique

Author Angelique

Ik ben een mediadeveloper met een grote passie voor schrijven. Dit stukje van het grote www vul ik graag met een flinke dosis aan realistische positiviteit & eerlijkheid.

More posts by Angelique

Join the discussion 6 Comments

 • Michelle schreef:

  Heel mooi omschreven! Iemand waarderen vind ik vaak lastig, omdat vaak de negatieve dingen op de voorgrond staan. Althans deze staan op de voorste rij in mijn gedachtes. Maar dat heeft ook wel te maken omdat veel van je wordt verwacht. Bijv. het is familie, dus je moet ze maar aardig vinden en mee om gaan. Zo fout eigenlijk he. Qua spullen denken wij wel beter over na tegenwoordig. Hebben wij het wel echt nodig? Vraag ik mij vaak af.
  Wel is het soms wennen aan de huidige situatie, vriendlief werkt en studeert bijna fulltime terwijl ik thuis ben. Geen studie en werk. Daarentegen heb ik wel een bruiloft te plannen dus ik verveel me niet, maar toch.. Soms denk ik wel eens terug aan de dagen dat ik wel met gemak een dag studie, stage, dagje uit of middagje shoppen aankon. Merk aan mezelf dat ik nog heel erg moet wennen aan hoe het nu allemaal gaat. Maar dat is een leerproces, dag voor dag.

  • Angelique schreef:

   Mooi gezegd! Het is inderdaad een leerproces. Met familie is het inderdaad lastig, omdat het normaal is (wat je hieronder ook mag verstaan) om maar met ze om te gaan en ze aardig te vinden. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn…

 • lieke schreef:

  Wauw. Goed geschreven, mooi gezegd. Zeker goed om bij stil te staan. Geniet vooral van de kleine dingen.

 • Linda schreef:

  Mooi stukje en heeel waar! Ben me er steeds meer bewust van vind ik zelf, ik denk heel vaak goh wat ben ik eigenlijk vrolijk vandaag en wat gaat alles goed. En daar word ik dan ook weer vrolijk van! 🙂

 • Els schreef:

  Wat mooi geschreven. Zeker iets om bij stil te staan!

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten