We leven in een maatschappij waarin alles sneller, beter, groter en perfect moet zijn. We rennen en vliegen heen- en weer om alles wat we willen én moeten te kunnen voltooien. Want ja, we hebben steeds meer, dus we willen steeds meer. En alles wat we al hebben? Pfft, bijzaak. Dat hebben we nou eenmaal al.

Waarderen betekent letterlijk ‘de waarde van iets inzien’. Dit kunnen in spullen zijn, situaties, personen en ook jezelf. Om iets goed te kunnen waarderen, moet je in het nu kunnen leven. Kijk om je heen, besef wat je hebt. Er zijn altijd dingen te vinden waar je dankbaar voor kunt zijn! Het is alleen niet altijd even makkelijk om te zien.

Doordat we zo aan het rennen en vliegen zijn, bezig zijn met meer willen hebben en eigenlijk alles maar een beetje voor lief nemen, blijft er vaak geen ruimte over om ergens oprecht dankbaar voor te zijn. Want tussen zeggen dat je iemand waardeert en iemand echt waarderen zit nog altijd een verschil.

Wees blij met de kleine dingen en je zult gelukkig zijn, iets wat al regelmatig terug is gekomen op mijn blog. Toen ik nog een kind was liep ik nooit met het duurste van het duurste, ging ik niet elke vakantie op vakantie en had ik ook niet altijd familie om me heen die me kon vermaken. Daar waar andere kinderen zeurden om het nieuwste speelgoed, was ik simpelweg tevreden met wat ik had.

Er zijn ook mensen die dit op een andere manier geleerd hebben. Ken je het gezegde ‘Je mist pas iets wanneer het er niet meer is’? Juist. Misschien zit je door omstandigheden ineens thuis, waardoor je gaat waarderen wat je eigenlijk allemaal had. Misschien kun je door je gezondheid bepaalde dingen niet meer, waardoor je gaat waarderen wat je kon. Misschien neemt een goede vriendin afstand van je omdat je het maar voor lief nam dat ze er altijd voor je was en realiseer je je dat je haar meer had kunnen waarderen. Er zijn zoveel situaties die je kunt bedenken.

Waardeer jezelf, je bent goed zoals je bent. Waardeer de mensen om je heen, dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Wees dankbaar voor wat je hebt en wat je hebt bereikt. Dit zal je zoveel gelukkiger maken dan te zien wat je niet hebt!

Vindt jij het lastig om iets of iemand te waarderen?